Click here to send us your inquires or call (852) 36130518

Информационен портал на Харманли и региона

   
Размер шрифт
 

С нова културна придобивка посрещаме 2012-та

Откриването
Откриването
115-та годишнина от основаването на хор „Славей”, бе ознаменувано с откриването на музейна сбирка, събрала цялата му история. Сбирката е експонирана в залата на бившата читалищна библиотека, станала сега и репетиционна зала на хористите. Десетки грамоти, плакети, медали, сувенири, дипломи, фотоси, плакати, извадки от публикации в печата, снимки, мъжки и дамски сценични костюми, хронологично отразяват творческия път, изминат от колектива.

На огромен цветен фотос е представен хора от последната година. Друг представя изминатият път на Международния хоров фестивал „Хармония”, от 2007 година насам. Трети отразява звездните мигове от изявите на хора в чужбина. От четвърти виждаме лицата на повече от 50 портрета на дългогодишни хористи. 

Таблото с диригентите показва, че през годините повече от 20 диригенти са дали своя принос за развитието на хора, заедно с 8 корепетитори. Големите портрети на знаковите фигури Теньо Шишманов, създател и пръв диригент хор „Славей” в далечната 1896 г. и Стефан Льондев - хорист, солист, диригент и музикален педагог, отдал повече от 35 години на хора, са поставени в позлатени рамки.

Една от доайенките
Една от доайенките
До тази година „славеите” са концертирали в 9 европейски държави. Изнесли са 31 концерта. Пели са в залата на кметството в Атина - „Неа Йония”, в залата на кметство Чиампино - Рим, катедралата „Санта Мария Фуори ле мура” - Рим, катедралата в Болио сюр мер - Ница и др. Хорът е посетил под различна форма 26 държави.

 В далечната 1908 година, на 26 ноември, тогавашните хористи са приветствали на градския площад цар Фердинанд І, дошъл по незнайни причини в града ни и отседнал в х-л „Адрианопол”.

Двигателят на поредната културна придобивка, както навярно се досещате, уважаеми читатели, е Генчо Дончев. Трябва да му се признае огромната събирателска и издирвателска работа през последните повече от 40 години. Само човек истински отдаден на една кауза, може с такава последователност и всеотдайност, години наред да си носи кръста.

При откриването на сбирката-музей на хоровото изкуство и проследявайки творческия път на хор „Славей”, в словото си г-н Дончев отбеляза питорично попита „Кои сме ние?”, и после сам отговори: „Пост сме от една щафета, поела свитък ноти от онези, които вече ги няма, за да ги предадем на други, които ще пеят, когато нас няма да ни има”.   

След експозето на г-н Дончев, клирът, начело с Околийския духовен предстоятел отец Атанасий, в съслужение с отците Живко и Георги, благословиха и осветиха новата културна придобивка. Председателят на читалището Никола Зайчев, беше предоставил чудесно вино и мезета за последвалия коктейл.  

Добави коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица.
Редакторите на сайта ще изтрият коментарът Ви в случай че:
* съдържа квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.
* съдържа рекламни послания, включително линкове към други сайтове
Благодарим Ви за разбирането!

Код за сигурност
Обнови

Ради Белянов
представя:
 • 1
 • 2
 • 3
хостинг и домейни

редакционно мнение

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Мобилна версия на сайта

Мобилен harmanli-bg.com

Както обикновенно "Информационният портал на Харманли и региона" е с една крачка пред другите. Това което ние правим, скоро ще бъде нескопосано копирано от другите.

Вижте версията на сайта оптимизирана за изглед от мобилни телефони! Светкавично зареждане, без излишен трафик и тежки изображения. Всички статии и коментари. На една ръка разстояние! Възползвайте се! Посетети ни на адрес:

m.harmanli-bg.com

Важни телефони в Харманли!

За проблеми, нередности и нарушения по чистотата, екологията и уличното осветление, гражданите могат да звънят на:

 • Дейност "Чистота" - 0373 / 88552, Хр. Любомиров - 088 8134988
 • Фирма "Титан" - 0373 / 88929
 • еколог на общината - 0373 / 82015 втр. 153
 • улично осветление - 0373 / 82015 втр. 141

 

Вход в системата