Click here to send us your inquires or call (852) 36130518

Информационен портал на Харманли и региона

   
Размер шрифт
 

Масивните артефакти от Бисер пристигнаха в музея

Масивната плоча
Масивната плоча
Откритите при последвалите работи след наводнението в Бисер мраморна колона и плоча си дойдоха на мястото - в Историческия музей в града. Тежащите над тон артефакти са били стоварени в петък. Десетоъгълната колона е в задния двор на музея, а плочата пред входа, в градинката. 

Произходът на плочата наистина е от Бисер, но там откъде са дошла, тепърва има да умуваме, сподели директорът на музея доц. Спиридонов.

Според него няма съмнение, че мраморната плоча е трябвало да бъде  част от някоя антична постройка /вила, светилище или др./ и по-неясни причини не е била довършена. Има съмнение, че при строежа на дигата около 60-те години на ХХ век е донесена от мястото, където се е товарила тогава земната маса. Колкото до десетоъгълната колона, доц. Спиридонов е убеден, че произходът и е средновековен и е надгробен турски паметник. Впрочем подобна колона е вградена в центъра на селото, до мястото което се счита, че е било християнски некропол и още две, като изхождаме от произхода им, незнайно защо поставени в двора на селската черква „Св.СВ. Кирил и Методий”!?

Според исторически данни, село Бисер до Освобождението е било населено с турци и не е чудно, че надгробните мраморни паметници /колони/, са на някой от състоятелните му тогавашни жители. Навярно освен горе упоменатите четири надгробни мюсюлмански паметника има из селските домакинства и други подобни артефакти.     

Със започването на изкопните работи в Бисер, според Закона за културното наследство, при копаенето би трябвало да присъства и човек от музея. Затова уведомих с докладна записка, както кмета на общината Михаил Лисков, така също и областната управителка Ирена Узунова с настоятелна молба да се осигури или щатна бройка, или финансово осигуряване за един човек, който да следи земекопните работи, загрижено приключи доц. Спиридонов.

Дано бъде чут!

Коментари 

 
0 Коментар#4 Христо 10:19 ч. 19.03.2012

Мерси, ще погледна!
Цитирай
 
 
+1 Коментар#3 Добромир 16:06 ч. 14.03.2012

И снимки,и информация има в сайта на музей - http://harmanli-museum.org/index.php
Цитирай
 
 
0 Коментар#2 Христо 12:52 ч. 14.03.2012

Къде може да се видят повече снимки на плочата? Има ли информация за приблизителната и датировка поне?
Цитирай
 
 
0 Коментар#1 Добромир 21:29 ч. 13.03.2012

Плочата наистина си е масивна. Като предполагам,че в античността всичко се е работело на ръка,направо не ми се мисли колко траки са били нужни,за да я местят.
Цитирай
 

Добави коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица.
Редакторите на сайта ще изтрият коментарът Ви в случай че:
* съдържа квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.
* съдържа рекламни послания, включително линкове към други сайтове
Благодарим Ви за разбирането!

Код за сигурност
Обнови

Ради Белянов
представя:
 • 1
 • 2
 • 3
хостинг и домейни

редакционно мнение

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Мобилна версия на сайта

Мобилен harmanli-bg.com

Както обикновенно "Информационният портал на Харманли и региона" е с една крачка пред другите. Това което ние правим, скоро ще бъде нескопосано копирано от другите.

Вижте версията на сайта оптимизирана за изглед от мобилни телефони! Светкавично зареждане, без излишен трафик и тежки изображения. Всички статии и коментари. На една ръка разстояние! Възползвайте се! Посетети ни на адрес:

m.harmanli-bg.com

Важни телефони в Харманли!

За проблеми, нередности и нарушения по чистотата, екологията и уличното осветление, гражданите могат да звънят на:

 • Дейност "Чистота" - 0373 / 88552, Хр. Любомиров - 088 8134988
 • Фирма "Титан" - 0373 / 88929
 • еколог на общината - 0373 / 82015 втр. 153
 • улично осветление - 0373 / 82015 втр. 141

 

Вход в системата