Информационен портал на Харманли и региона

   
Размер шрифт


Сесия на ОбС – 30.03.2011

Сесия на ОбС-Харманли
Сесия на ОбС-Харманли
Когато една сесия на Общински съвет обхваща дневен ред с повече от 20 точки, а освен това има питания и декларации, няма как да свърши по бързата процедура. Така и днешната се проточи повече от 4 часа и половина. И както започна, така и завърши с продължителни прения, въпроси, реплики и дуплики.

По точка първа се даде отчет за дейността на Районно управление полиция гр. Харманли за 2010 г. от началника К. Бончев. В кратко резюме преди отчета, г-н Бончев подчерта увеличаване на престъпността в общината, като цяло през изтеклата година. И както се разбра /не, че цялото общество не го знае.../, най-много страдаме от т.н. битова престъпност. Крадяло се тотално от чинии, тенджери, тигани, бакъри, котли, битова техника до каквото попадне в ръцете и пред очите на грабителите. Ама закъснявали сигналите от пострадалите и откриването на престъпниците се затруднявало. Пък и работели с намален личен състав, в който преобладавали младоци на всички нива, понеже много от старите служители се пенсионирали!

От отчета се разбра, че през 2010 г. са приети 587 сигнала за извършени престъпления. От тях по криминална линия 492 бр. и по икономическа 95 бр. И тук искам да направя една малка вметка: на трима местни журналисти  домовете им станаха обект на 6 кражби в рамките на последните 3 /три/ месеца. Добре е г-н Бончев да провери има ли подадени жалби от тях и ако няма, може сам да си отговори защо е така. Трагедията на нашата полиция в национален мащаб е, че обществото е загубило тотално доверието си в нея. Срамен факт е, че от горепосочените 587 сигнала, /обръщам внимание, че това са вероятно сигнали на потърпевши, а не самостоятелна работа на полицията/ са разкрити 176 от криминалните престъпления, което прави скромните 40.47% !
В отчета се споменаха разни смехотворни цифри, като например, че за 2009 г. кражбите на цветни и черни метали били 40 бр. а за 2010 г. 65!

По точка втора касаеща финансовия и организационен отчет на „МБАЛ-Харманли” за 2010 г., управителят д-р Генев съобщи, че 76-те хил.лв., дължими на болницата от Националната здравна каса ще бъдат преведени в най-скоро време. Има и неплатени 112 хил. от МЗ. "Медицински център - І" ЕООД също се отчете по бързата процедура. Същото сториха и "ЦРДМ" ЕООД

Сесия ОбС - Харманли
Сесия ОбС - Харманли
Точката, касаеща работата на администрацията по разработване и изпълнение на проекти, финансирани със средства на ЕС, национален бюджет и други външни помощи през периода 2005-2010 г., предизвика оживление след пълната ретроспекция направена от кмета на общината Михаил Лисков. Острието на атаката както винаги в такива случаи бе г-жа Пачеманова. Тя атакува периода 2009-2010 година, когато според нея са били усвоени жалките 663 хил. лв. Кметът отвърна, че посочената сума е два пъти по-малка от действително усвоената.

С мълчалив отрицателен вот на управляващите бе отхвърлена докладната на кмета за отчуждението на инженерни мрежи и селскостопански пътища за обект АМ „Марица”. "Бре!" рекоха си присъстващите, сега остава и да го бламират за кметския стол и отиде, та се не видя!.. "Да, ама не!" както казва Петко Бочаров... "Напичаме ги!" - бе чут да вмята от кухнята на временноуправляващите съветник, пожелал анонимност. Май че става въпрос за Министерство на регионалното развитие. Така че май Лисков е спокоен, да спят спокойно и фенките му. Засега!?

Във връзка с измененията и допълненията на Закона за автомобилните превози се определиха и максималните цени на таксиметровия превоз за пътници на един километър пробег на територията на общината. Решението влиза в сила от 26.05.2011 год. както следва:
  - 0,75 лева на километър пробег дневна тарифа
  - 0,85 лева на километър нощна тарифа

Сесия ОбС - Харманли
Сесия ОбС - Харманли
Така точка по точка за около 4 часа, ведно с трите питания от опозицията към кмета Лисков, аха сесията да свърши, но дойде ред да се прочете протестна декларация от името на училищните директори в общината, във връзка с високите такси и данъци. И тука нещата запецнаха, та половин час продължиха пренията. Накрая се оказа, че това, което общината е направила ако и незаконосъобразно, тя все пак е смъкналата промилите на 9, въпреки че цените са законово регламентирани т.е. заковани.

Предложението на Иванка Бойчева от името на групата съветници от БСП, директорите на училища да дадат отчет как се харчат училищните делегирани бюджети по пера и каква е заплатата на педагогическия и помощен персонал, дойде като гръм от ясно небе за опозицията. Те схванаха предложението като коварен удар под пояса. Управляващите пък настояваха да има прозрачност, та да се види по какъв начин може да се помогне на съответното училище. Така или иначе с 13 гласа „за”, 1 „въздържал се" и 1 „против”  решението бе прието. С което заседанието беше закрито и всички съветници с въздишка на облекчение си тръгнаха, а най-вече подскачащите от нервни изблици неколцина репортери.

Коментари 

 
0 Коментар#14 като какъв 20:30 ч. 02.04.2011

Като какъв трябва да присъства Белянов на брифинга? Представител на партиен сайт? Това даже не е медия. Защо не каните представител и на друг партиен сайт, когато си правите вашите срещи, брифинги и т.н?
Цитирай
 
 
0 Коментар#13 Павлина Петрова 18:56 ч. 02.04.2011

Защо се притесняват толкова от Белянов, тези, които бият тъпана, че са прозрачни!? :lol:
Къде са тръгнали, щом от Ради се стряскат?!...
Може би не им са удобни неудобните въпроси! ;)
Цитирай
 
 
+1 Коментар#12 bibar 17:10 ч. 02.04.2011

Р.Белянов не е получил покана за такъв, не е умишлено.
Цитирай
 
 
0 Коментар#11 Павлина Петрова 15:41 ч. 02.04.2011

Защо в сайта не е отразен брифинга на месеца?
Цитирай
 
 
+2 Коментар#10 ?? 23:56 ч. 01.04.2011

Варненец започна да сади картофи на плажа по призива на премиера Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Бойко Борисов заяви неотдавна, че има хиляди декари необработваема земя и всеки може да си сее картофи. Той се и поскара тогава на българите, че не си садят сами картофите, а само се оплакват от цените им. Съвестен варненец реши да се вслуша в думите на премиера и използва пустите през зимата плажове, за да сее картофи и така да дочака есента, обирайки плодовете от своя труд. /БГНЕС
.
Без коментар! :lol: :lol: :lol:
Цитирай
 
 
+1 Коментар#9 ?? 23:40 ч. 01.04.2011

Минавам, гледам - мълчание!.. :lol: А в един друг сайт плюе ли плюе той неуморно! :lol:
Цитирай
 
 
0 Коментар#8 Николина 22:08 ч. 31.03.2011

Искайте справки и за фирмите, изпълнители на обществени поръчки по училищата. Поискайте и процедурите! Ще излезнат интересни факти, ако ги съпоставите с един регистър!
Цитирай
 
 
+1 Коментар#7 Забележка! 08:23 ч. 31.03.2011

Интересно дали даскалиците пратиха протеста си и до тези, които промениха закона - парламентаристи те от ГЕРБ! Или те милите просто вярват, че бащицата не ги лъже и нападнаха местния кмет, който даже си е направил труда да намали промилите!
Ако е така, значи много жалко, че са се превърнали в нечии маши и вместо да се грижат за децата ни се мешат в политиката!
Та пратихте ли протеста и до парламента, уважаеми директорки?
Цитирай
 
 
+4 Коментар#6 Харманлиец 08:02 ч. 31.03.2011

Ами закона променен от парламента - факт!
Промилите и оценките за гражданите не са пипани - факт!
За фирмите са намалени - факт!
Е, малко е направила общината, ама от сърце дет се вика. Дайте сега наистина да видим какво са сторили директорките. Защото и те с едни бюджети работят, ама как работят никой не знае. ;-) Дали няма да се окаже, че когато са променяни законите, те пари са разпределяли?
И понеже тука предния вече не бил се връзвал... И аз не с е връзвам вече! Мутрите - вън! Да ходят да си ритат топката!
Цитирай
 
 
+1 Коментар#5 Софроний 02:49 ч. 31.03.2011

Предлагам Общински съвет Харманли да предава директно по интернет следващото си заседание, ако това е технически възможно. Яко са се набутали между шамарите май местните баш будителки!
Цитирай
 

Добави коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица.
Редакторите на сайта ще изтрият коментарът Ви в случай че:
* съдържа квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.
* съдържа рекламни послания, включително линкове към други сайтове
Благодарим Ви за разбирането!

Код за сигурност
Обнови

Място за вашата реклама

Вашата
Реклама
ТУК!
тел. 088 8619339
Ради Белянов
представя:
 • 1
 • 2
 • 3
РЕКЛАМА:

Кафе машина ZANUSSI Venezia

12 напитки перфектно състояние. Цена по договаряне!!!

тел. 0888688658

 

хостинг и домейни

редакционно мнение

 • За КПД-то и още нещо... От 4 месеца според вижданията си отразявам работата на Общински съвет - Харманли. Кое ме впечатли? Най вече липсата...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Мобилна версия на сайта

Мобилен harmanli-bg.com

Както обикновенно "Информационният портал на Харманли и региона" е с една крачка пред другите. Това което ние правим, скоро ще бъде нескопосано копирано от другите.

Вижте версията на сайта оптимизирана за изглед от мобилни телефони! Светкавично зареждане, без излишен трафик и тежки изображения. Всички статии и коментари. На една ръка разстояние! Възползвайте се! Посетети ни на адрес:

m.harmanli-bg.com

Важни телефони в Харманли!

За проблеми, нередности и нарушения по чистотата, екологията и уличното осветление, гражданите могат да звънят на:

 • Дейност "Чистота" - 0373 / 88552, Хр. Любомиров - 088 8134988
 • Фирма "Титан" - 0373 / 88929
 • еколог на общината - 0373 / 82015 втр. 153
 • улично осветление - 0373 / 82015 втр. 141

 

Последни коментари

Вход в системата