Click here to send us your inquires or call (852) 36130518

Информационен портал на Харманли и региона

   
Размер шрифт
 

2 май - Ден на Харманли

Концерт
Концерт
Повече от десет дена с подгряващи мероприятия /откриване на изложби, футболен турнир, концерти, спектакли, театрални постановки и др./ бе запълнена културната програма, посветена на Празника на града 2 май. За всеки имаше по нещо, стига да го е търсил и да си е направил труда, да отиде и да го гледа.

Поантата естествено беше днес, 2 май. Денят се оказа не само слънчев, но и горещ. И като време и като събития.

Молебен
Молебен
Точно в 9 часа, след утринната служба в храма „Св. Атанасий”, под вещото ръководство на Негово Високо Благоговение отец Атанасий, духовен предстоятел на Харманлийска духовна околия, в съслужение с отците Живко и Георги, отслужиха благодарствен молебен за здравето и благоденствието на харманлийци и Община Харманли. На тържественото богослужение присъстваха градоначалникът Михаил Лисков, заместниците му Минка Стоянова и инж. Гено Генев, председателя на ОбС д-р Пламен Делчев, началниците на отдели в Общината, общинските съветници, номинираният за званието „Почетен гражданин” проф. Иван Добчев и миряни. В заключителната част кратко напътствено слово към присъстващите отправи отец Атанасий. Освен напътствията и пожеланията, светиня му не забрави и сполетялата ни стихия през февруари, отнела живота на 8 човека, сринала над 60 къщи и потопила Бисер в скръб и страдания.         

Тържествена сесия
Тържествена сесия
От божият храм първенците на града се отправиха към Културния център, мястото където беше насрочена да се проведе тържествената сесия на ОС. Съветниците се представиха в пълен състав, присъстваха и повечето селски кметове, и кметски наместници, както и граждани.

Тържествената сесия, както си му е реда беше открита от д-р Делчев. След краткото му експозе и обявяване на дневния ред, състоящ се от две точки, думата за приветствие бе дадена на кмета Михаил Лисков. Кратък и лаконичен в своето приветствие, кметът не подмина бедствието, отнело човешки животи и нанесло материални щети за милиони левове в Харманли, Бисер и Лешниково.

Приветствие поднесоха д-р Володя Христов от името на клуб „Възрожденец”, г-жа Пачеманова от името на ПП ГЕРБ, Дора Чанкова от името на БСП, Красимира Иванова от името на ПК „Тракия” и отец Атанасий. Съобщено беше, че са получени поздравителни адреси от Община Димитровград, Община Разлог, Община Симеоновград и от Синдиката на българските учители.

Връчването
Връчването
По втора точка, присъждане званието „Почетен гражданин” на проф. Иван Добчев, думата бе дадена на Георги Николов, РR на общината, който прочете кратка биографична справка за творческите му постижения и успехи. Прочетена беше и докладната на градоначалника с предложението и предложена за гласуване, тя беше приета с пълно болшинство от общинските съветници. Последва церемонията по награждаването и кметът връчи на проф. Добчев атрибутите на удостояването.

Верен на традицията, градоначалникът от името на Общината, пое ангажимент за финансовото осигуряване на една нова постановка на маестрото, което предложение се прие с аплодисменти от присъстващите.

Твърде скромно за създаденото си име, именитият драматург тихо и кротко благодари за високата чест, оказана му от харманлийската общественост. Припомни с няколко думи за извървеният си път в храма на Мелпомена  и все така стеснително прие поздравленията от приятели, колеги, граждани и първенците на града.

Още по-скромен, да не кажа символичен, бе и даденият коктейл от Общината, станал традиционен през годините и в някой случаи бивал дори и пищен! С което тържествената сесия приключи.

От 18.30ч. на площад „Възраждане” се състоя заключителният спектакъл от културната програма. На импровизираната сцена си дадоха среща самодейците от двете градски читалища. Първата част премина при изявите на възпитаниците на читалище „Харманли”, втората на НЧ „Дружба”. Изпълнителите малки и големи бяха топло приветствани от шарената публика за своите изпълнения. Забелязани бяха няколко английски семейни двойки една немска такава и френски партньори на "Кастра Рубра" усилено да щракат с фотоапарати и камери. Явно поканата за празника, отправена към сънародниците си живеещи в нашият регион от семейство Джефс, пребиваващо от години в Коларово, е била уважена, за което бяхме писали преди време.

Честването на празника, беше наистина празник за тиези, които бяха съпричастни към него. Сигурно ще се намерят и такива, да търсят под вола теле, ама няма защо да им се сърдим. Ум царува, ум празнува, ум патки пасе!?     

 

Коментари 

 
0 Коментар#2 дидо 22:32 ч. 30.05.2012

Този сайт отдавна е У М Р Я Л!!!!!!!
Цитирай
 
 
0 Коментар#1 ase 13:12 ч. 30.05.2012

W W W . O R I G I N A L N I . BE - - -ВИЖ И КУПИ ФУТБОЛНА ТЕНИСКА - 29.99 лв !
Цитирай
 

Добави коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица.
Редакторите на сайта ще изтрият коментарът Ви в случай че:
* съдържа квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.
* съдържа рекламни послания, включително линкове към други сайтове
Благодарим Ви за разбирането!

Код за сигурност
Обнови

Ради Белянов
представя:
 • 1
 • 2
 • 3
хостинг и домейни

редакционно мнение

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Мобилна версия на сайта

Мобилен harmanli-bg.com

Както обикновенно "Информационният портал на Харманли и региона" е с една крачка пред другите. Това което ние правим, скоро ще бъде нескопосано копирано от другите.

Вижте версията на сайта оптимизирана за изглед от мобилни телефони! Светкавично зареждане, без излишен трафик и тежки изображения. Всички статии и коментари. На една ръка разстояние! Възползвайте се! Посетети ни на адрес:

m.harmanli-bg.com

Важни телефони в Харманли!

За проблеми, нередности и нарушения по чистотата, екологията и уличното осветление, гражданите могат да звънят на:

 • Дейност "Чистота" - 0373 / 88552, Хр. Любомиров - 088 8134988
 • Фирма "Титан" - 0373 / 88929
 • еколог на общината - 0373 / 82015 втр. 153
 • улично осветление - 0373 / 82015 втр. 141

 

Вход в системата