Информационен портал на Харманли и региона

   
Размер шрифт


Още малко за българската бойна слава

Паметник с. Българин
Паметник с. Българин
На 11.ІІІ.1913 г., в 13.00 часа, е даден артилерийски залп, който оповестява началото на Одринската епопея. Стрелбата непрестанно се усилва с изключение на Източния сектор, където артилерията поддържа обичайния режим.           Одрин и околностите се тресат от непрекъснато нарастващият грохот на повече от   1000 оръдия от двете страни на фронта.

Към 23.00 часа войските от Източния сектор заемат изходно положение. Първи към загражденията пред крепостния вал тръгват 23-и и 10-и пехотни полкове. Посрещнати са с град от куршуми, но въпреки жертвите за броени минути се справят с телените заграждения. Ударът „На нож!” решава изхода на боя.

Овладяна е предната позиция, а аскерът отстъпва в безредие към позициите на фортовия пояс.

Денят 12-ти март е използван от нашата армия за подготовка на щурма на фортовия пояс. След пробива на позицията в 09.00 часа, на 13 март българските войски овладяват Одрин. В плен е взет целият гарнизон - 60 хиляди души, в това число командващият Мехмед Ферик Шукри паша, 14 генерали, 200 офицери, 500 оръдия и 20 хиляди пушки.

Харманлийският 6-ти конен на НВ полк, също взема участие в битката. Впрочем още в началото на войната, водената от нашите кавалеристи битка с турската конница до с. Урли влиза в учебниците по военно изкуство.

И да напомним, че повече от100 харманлийци са положили кости във войните за национално обединение! Близо 100 години след гибелта на първите, паднали по бойните полета на Балканската война, градът ни е единственият в страната без войнишки паметник!? И няма изгледи скоро да бъде направен, поради липсата на историческо и патриотично мислене на всички временно управлявали града ни през годините и ерзац интелигенцията ни!

Обръщението ми на няколко пъти чрез местните медии през последните 20 години за необходимостта от подобен паметник си остава и до днес глас в пустиня.   

Добави коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица.
Редакторите на сайта ще изтрият коментарът Ви в случай че:
* съдържа квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.
* съдържа рекламни послания, включително линкове към други сайтове
Благодарим Ви за разбирането!

Код за сигурност
Обнови

Място за вашата реклама

Вашата
Реклама
ТУК!
тел. 088 8619339
Ради Белянов
представя:
 • 1
 • 2
 • 3
РЕКЛАМА:

Кафе машина ZANUSSI Venezia

12 напитки перфектно състояние. Цена по договаряне!!!

тел. 0888688658

 

хостинг и домейни

редакционно мнение

 • За КПД-то и още нещо... От 4 месеца според вижданията си отразявам работата на Общински съвет - Харманли. Кое ме впечатли? Най вече липсата...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Мобилна версия на сайта

Мобилен harmanli-bg.com

Както обикновенно "Информационният портал на Харманли и региона" е с една крачка пред другите. Това което ние правим, скоро ще бъде нескопосано копирано от другите.

Вижте версията на сайта оптимизирана за изглед от мобилни телефони! Светкавично зареждане, без излишен трафик и тежки изображения. Всички статии и коментари. На една ръка разстояние! Възползвайте се! Посетети ни на адрес:

m.harmanli-bg.com

Важни телефони в Харманли!

За проблеми, нередности и нарушения по чистотата, екологията и уличното осветление, гражданите могат да звънят на:

 • Дейност "Чистота" - 0373 / 88552, Хр. Любомиров - 088 8134988
 • Фирма "Титан" - 0373 / 88929
 • еколог на общината - 0373 / 82015 втр. 153
 • улично осветление - 0373 / 82015 втр. 141

 

Последни коментари

Вход в системата