Click here to send us your inquires or call (852) 36130518

Информационен портал на Харманли и региона

   
Размер шрифт
 

Ивановец възкръсва като Иисус Христос

От отвъдното уж никой не се е върнал, но и тука се оказва, че всяко правило си има своето изключение. Колкото и куриозно да звучи, но на истинско възкресение се натъкнахме само на 10 километра от града. В Иваново.

Ако беше жив, сега дядо Ангел Тончев – Кенана щеше да е на 105 години, ама два пъти не се възкръсва, говорят възрастните ивановци, спомняйки си за необикновената съдба на някогашния биволар.

Родното място на Кенана е Лешниково. Там се появил на бял свят в 1903 година. Нямал и десетина години, когато със сестричката си останали кръгли сираци. И понеже единствената им леля била женена в Иваново, двамата се преселват там и израстват като аргати по чужди къщи.  Поотрасналияt Кенан го оженили за ивановката Мара, и тя сирак като него. Накрая на селото, покрай пътя за Лешниково струпали къщурка и заживели. Родили им се и две дъщери.

В текезесарските години Кенана бил биволар. То на Иваново това му е и славата, та го знаят в цяла България. Кога в биволофермата, кога фуражир с натоварена биволска кола, пълна с фураж за добитъка – така му течал животът. Да, ама в един студен есенен ден на 1962 година изглежда му дошло нанагорно. Изморен и изпотен, опънал повечко студена биволска бърканица и вечерта го хвърляло ту в огън, ту се тресял от студ. На сутринта станало ясно, че го е хванала “тънката”.

Видялата се в чудо баба Мара отърчала до стопанския двор. Примолила се на бригадира Янко Дебелия с ремаркето да го закарат до Славяново, но тракторите били излезли. Ха бакалъм, впрегнали биволите и по обяд д-р Гончев, завеждащ славяновския стационар, приел болния.

Ни жив, ни умрял, Кенана го положили на белите чаршафи. Стопанката, като му оставила две жълти лимонади до леглото, обърнала биволите и хванала обратния път за Иваново.

Няма да знам как са го церяли, щото и баба Мара не знаеше, но след някой ден се обадили по телефона на Лозю в кметството, че нашият чиляк се споминал, реди зетят на Кенана, Вълчо Бозаков – Бозака. 75-годишният Бозак станал зет в къщата на Кенана в 1964 година, та разказва историята по спомени от бабалъка и тъщата.

И понеже текезесарската работа край нямала, Кенана го прибрали от болничната морга след два дена!

- Помня дъщерите му га докараха тетьо им. Бяха облякани целите в черни дрипи и купуваха бонбони за раздаване - нарежда и 80-годишната баба Дяля. И заедно с други жени, както си му е редът, тръгнали да закичат умрелия...

- Га утидъхми, там веки бяха утишли баба Божана и баба Танаска - продължава бабата. - Дъщерите припяваха, дяцата бяха напъдени на двора, да не гледат. Ний пък, докато да са прекръстим и кажем “Бог да го прости!”, баба Божана 'зе да обарва умрелия и не щеш ли, дръпна се кат' опарена и викна: “Мър Маро, чиляка ти е истинал мъри, пък сърцето му тупа!”.      

Женската команда се оказала къде-къде повече в час, отколкото д-р Гончев. И като почнали едни разтривки с газ, с мас, та изкуствено дишане и по някое време Кенана току изхриптял. В началото се чувало едно леко къркорене от гърлото му, като кога изливаш лимонада от стъклено шише. След около половин час, при всяко притискане на гръдния кош, следвало “Хък, хък, хък”. По някое време левият му клепач затрептял, затрептял като на кон, когато е накацан от мушички и окото му се отворило. Да след малко, и другото прогледнало. Бре?! Тихо свирукане се чуло и от посинелия му като патладжан нос. Задишал на пресекулки. Кенана възкръснал!

През това време дворът се напълнил най-вече с жени. През минута, през две, съгледвачки влизали вътре при санитарната команда и изнасяли горещи новини от мястото на събитието. Баба Божана била във вихъра си. Нейното име било в устата на женската публика. Надошлите пък мъже от близкия стопански двор клечали отвън на поляната и като придръпвали от цигарите, умували дали Кенана е влизал някога в черква! Никой не помнел да го е виждал в божия дом и свещ да запали.

По икиндия баба Божана дала нареждане да се намери шише с биберон и да се свари биволско мляко. След час Кенана поел първата глътка.

Събраният народ си поел на смрачаване пътя за вкъщи. Всеки по своему тълкувал поличбата. Едни предполагали, че това ще да е работа на всевишния, други само допълняли, че така му било писано, трети пък го свързвали с родното му село, дето уж върколаци и самодиви ведно играели по нощите на чуката “Кука срана”, та може да е белязан от тях!

На следващата сутрин, загладнелият Кенан се “преборил” с цяла паница домашна трахана с биволско мляко. След месец отново с остен в ръка подкарал биволите и фуража. Аратлици го подпитвали, аджеба как е на оня свят, на което ивановският Иисус Христос им казвал: “Хванете си с ръцете големите пръсти на краката, та да мога да ви обясня”!

Виж, баба Божана и баба Танаска още същата есен от Карабаа се сдобили с шарени чюмбери, подарък от баба Мара.

Кроткият Кенан живял цели 15 години след възкресението си. Споминал се в 1977 година.

Февруари, 2008 г.

 

Добави коментар

Благодарим Ви, че използвате кирилица.
Редакторите на сайта ще изтрият коментарът Ви в случай че:
* съдържа квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа.
* съдържа рекламни послания, включително линкове към други сайтове
Благодарим Ви за разбирането!

Код за сигурност
Обнови

Ради Белянов
представя:
 • 1
 • 2
 • 3
хостинг и домейни

редакционно мнение

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Мобилна версия на сайта

Мобилен harmanli-bg.com

Както обикновенно "Информационният портал на Харманли и региона" е с една крачка пред другите. Това което ние правим, скоро ще бъде нескопосано копирано от другите.

Вижте версията на сайта оптимизирана за изглед от мобилни телефони! Светкавично зареждане, без излишен трафик и тежки изображения. Всички статии и коментари. На една ръка разстояние! Възползвайте се! Посетети ни на адрес:

m.harmanli-bg.com

Важни телефони в Харманли!

За проблеми, нередности и нарушения по чистотата, екологията и уличното осветление, гражданите могат да звънят на:

 • Дейност "Чистота" - 0373 / 88552, Хр. Любомиров - 088 8134988
 • Фирма "Титан" - 0373 / 88929
 • еколог на общината - 0373 / 82015 втр. 153
 • улично осветление - 0373 / 82015 втр. 141

 

Вход в системата