Click here to send us your inquires or call (852) 36130518

Информационен портал на Харманли и региона

   
Размер шрифт
 

Коментарна рубрика: мнението на редактора

Десетки училища са пред фалит заради рекордни местни данъци

Никой не е предвидил пари в бюджета за изпълнението на последните промени в данъчните закони

Автор: Таня Петрова

След като изненада фирмите с драстичен скок на местните данъци и такси, държавата шокира с рекордни сметки училищата и културните институции. Десетки учебни заведения и други институции, настанени в общински и държавни сгради, са получили бележки, че дължат петцифрени суми за такса смет и данък сгради, а разходите за това не са планирани в бюджетите им.

Проблемът идва от поредната недомислена поправка в закона за местните данъци и такси, която се прилага избирателно от общините и взривява справедливостта във финансирането на институциите.

За рекордни суми за такса смет и данък сгради вече сигнализираха директори на училища във Велико Търново, Пловдив, Русе, Белене. По данни на местната управа училищата във Велико Търново дължат за такса смет общо 460 000 лв. Най-голямото училище - СОУ "Емилиян Станев", трябва да плати 67 000 лв., за останалите училища сумите надхвърлят 40 000 лв. Отделно от такса смет училищата във Велико Търново тази година за пръв път бяха обложени и с данък сгради.

Сметките си за данък сгради и смет отказват да платят и училищата в Пловдив. По данни на регионалния синдикат на "Подкрепа" дължимите суми за таксата и данъка стигат до 50 000 лв. за училище. Пред пловдивски медии директорката на СОУ "К. Величков" Ели Атанасова обяви, че дължи 47 000 лева за 2011 г. Атанасова се оплака, че учебното й заведение е застигнато и от друго хрумване на законодателя - да смени начина на определяне на данъчните оценки на имотите на предприятията. Законодателят реши тези имоти задължително да се облагат върху по-високата от две основни - отчетната им стойност или данъчната им оценка. За училище "К. Величков" в Пловдив според директорката това се равнява на увеличение на данъчната оценка от 350 000 на 7.5 млн. лв.

Рекордни суми за смет и данък сгради бяха отчетени и в други общини като Русе и Белене, които бяха принудени в крак да променят наредбите си за местните такси. По данни на Синдиката на българските учители данък сгради и такса смет е решила да събира и общината в Добрич.

В същото време големи градове като София, Варна, Благоевград не се оплакаха. Проверка на "Сега" показа, че училищата в тях не плащат нито данък сгради, нито такса смет. Това не се дължи на по-добра местна политика, а на поредната противоречива поправка в закона за местните данъци и такси, която се спазва в част от общините и се нарушава в останалите.

До края на миналата година законът изрично предвиждаше, че държавата и общините не дължат данък сгради за имотите, които са публична собственост. По същата логика местните управи освобождаваха от такса смет имотите, които са публична общинска собственост, каквито са общинските училища, но събираха такса смет за държавните имоти.

Депутатите са успели да въведат пълен хаос в тези разпоредби - след тяхната намеса в закона има два противоположни текста. Единият задължава всички институции, на които са прехвърлени за управление държавни и общински имоти, да плащат и данък сгради, и такса смет. Другият освобождава от данък сгради общините и държавата за техните имоти. Това дава основание на част на общините да не събират данък от училища, читалища, молитвени домове, а на други - да започнат да прибират пари.

За такса смет обаче няма никаква възможност за тълкуване - там изрично е записано, че институциите, които управляват публични имоти, се задължават да я плащат. Тук все пак има вратичка - общините имат право да освобождават отделни категории от такса смет, но това трябва да стане до края на предходната година. Т.е. за тази година не може да се направи подобно изключение.

Някои общини като Велико Търново и Пловдив буквално са преписали тези разпоредби - и в наредбата за данъците, и в наредбата за местните такси, и облагат и училища и културни институции и с двете суми. Други общини като Благоевград и София изобщо не са променили наредбите за такса смет и само са дописали наредбите за данъците, без да ги прилагат на практика.
"Получихме много сигнали за такса смет и данък сгради. В някои училища разходите за покриването на тези сметки ще изконсумират до 20% от годишния бюджет на училището. Това унищожава логиката на делегираните бюджети и схемата на финансиране на училищата на база брой ученици. При такава разнопосочна практика на общините справедливостта на финансирането се нарушава", коментира главният секретар на МОМН Красимир Вълчев. Директори също се оплакаха, че за да покрият разходите по новите сметки, трябва да свиват бюджетите за заплати. От просветното министерство са потърсили среща с финансовото, за да се търси изход от проблема за т.г. и да се помисли за нова законова регламентация.
"Внесли сме искане или издръжката на едно дете да бъде увеличена, за да покрива и тези разходи, или в закона изрично да бъде записано, че училищата не дължат данък сгради и такса смет", коментира шефката на СБУ Янка Такева. Тя добави, че това са непосилни сметки за училища с относително малки бюджети и ако проблемът не бъде решен, те наистина ще изчерпят средствата си много преди края на годината.

 

 

За КПД-то и още нещо...

От 4 месеца според вижданията си отразявам работата на Общински съвет - Харманли.
Кое ме впечатли? Най вече липсата на визия на огромното мнозинство общински съветници. Тези хора и отляво, и отдясно нямат куража личното им мнение да бъде чуто. Повярвайте ми, убеден съм, те нямат собствено мнение. Те нямат нито политическата, нито философската, нито интелектуалната подготовка за подобна мисия. Нямам и идея какво правят там!.. Чии интереси ще защити този, който е анонимен дори за хората, които са го изпратили там, и е избран само благодарение на партийната листа, в която е вписан. Дали този избор не е резултат и естествен продукт на изминалите повече от две десетилетия в разочарования? И ако е така, какви плодове можем да очакваме в предстоящата есен? Ами и след още 4 години? Гневът ми не е нито симулативен, нито завистлив. Просто е мъчение за мен да присъствам на заседания в които живецът се измерва в аптекарски дози…

Няма съмнение, че активността на някои е колкото може по-бързо да  оползотворят обстоятелствени улеснения. И да бъдат забелязани за следващия мандат. Да, но аз поставям въпроса за КПД-то!

За да не бъда голословен си направих труда да проверя периода на изминалите три и кусур години от мандата на този Общински съвет. Интересно ми бе колко докладни е внесла опозицията, и колко от тях са приети? Защото това е критерий, по който може да се сложи оценка за работата на съветниците. Оказа се, че опозицията е внесла цифром и словом 2 две докладни (поправете ме, ако греша). Едната е от Красимир Панчев, другата от Наталия Пачеманова. И двете не са приети, като тази на г-жа Пачеманова е била във връзка с „Приемане наредба за символите на общината”! Вносителката я е изтеглила още при разглеждането в комисията, тъй като не е била съгласна с предложените промени.

Ето това е актива на тъй наречената опозиция. По разбираеми причини не съм се заинтересовал да питам по колко получават месечно общинските съветници. Но тя сметката е проста:                                 40 месеца по 100-тина лева прави около 4.000 лева. По толкова са получили суха общинска пара и тия, и ония до сега. Общо сумата надвишава  сериозната цифра от 80.000 лева.

И още по-лошо. През тия 4 месеца заседания се наслушах на критикарство. Не случайно акцентувам на думата критикарство. В това отношение г-жа Пачеманова е истински шампион, но така и не чух алтернативно предложение. Не, че това което се внася за разглеждане от временно управляващите няма алтернатива, но при интелектуалната безпомощност на опозицията, такъв е резултата! Освен това за колко от тях правилото, че „ Политиката е изкуство на компромиса” е валидно!  

Преди да се прави коментар на горенаписаното, авторът съветва текста да бъде прочетен повторно.

   

„Соцсъревнование” в пунктовете за скраб

Пункт за скраб
Пункт за скраб
 Пред пунктовете за изкупуване на скраб през последните 2-3 седмици клиентите чакат на опашка. Цената на желязото достигна и надхвърли преди дни 50 ст. за килограм. В очакване приемането на новия закон за търговията с отпадъчни метали, собствениците на изкупвателните пунктове работят като за последно. Затова и няма празно място в дворовете им.

   

Кой спечели и кой загуби от цирка с новия Кутурен център?

alt
alt
В данданията и събитията покрай празниците, сякаш незабелязано мина историята със затварянето и повторното отваряне на новия Културен център.

Откритa в присъствието на Президента на Република България и спечелилa си етикета "Харманлийското НДК", новата сграда, считана от мнозина за най-красива в града ни бързо си намери зложелатели. Така скоростно нечия калпава ръчица се зае с най-подлото и мерзко човешко деяние, и спретна анонимка, в която уведоми областната власт, че видите ли "сградата не отговаряла на присъдения и статут".

Кой "умник" спретна мероприятието и защо изобщо някой му се върза не е толкова важно! По-важно е същият, доволен или недоволен от себе си, да се запита "Какво направих и кой на практика спечели от всичко това?". И ако собственият му интелект не е в състояние да даде отговор и на този простичък въпрос, ще се опитаме да му помогнем.

Културният център, изпълнен по перфектен начин и с всички удобства от местни фирми за 500-годишнината на града ни остана затворен близо месец. При това - точно в по-голямата част от празничния месец декември! Месецът, в който има редица тържества, в които участие вземат най-вече малките ни съграждани. Обикновено това става в някоя топла зала, в присъствието на майки, бащи, баби и дядовци с изпълнени от радост сърца и от сълзи на умиление очи. Е, тази година имахме цяло НДК, но децата ни мръзнаха с учителите си навън, на студа, в опит да зарадват оределите си пред импровизираните сцени роднини. Авторите на Коледния базар се чудеха как поне малко да ги стоплят, а по сайтове и вестници прочетохме не една и две новини за детско представление на студа, прад камерна публика. Само един Господ знае, колко от малчуганите пипнаха настинка, вместо да зарадват близките си със стихче, песничка или танц.

Затова, Госпожи и Господа анонимници, редно е да разберете, че с първосигналния си и необмислен акт, породен най-вероятно от собственото ви слабоумие, навредихте единствено на нашите, харманлийските деца! Те загубиха здравето си, а Общината плати повторно разходите по комисии, актове и т.н.

Сега Културният център пак е отворен и децата ни пак изнасят представления под покрив. Сградата дори беше "повишена" в категория, а отзовалите се на анонимката ви комисии единствено ви се изсмяха на акъла!

Молим ви, следващия път, преди да действате - мислете! "Залудо работи, залудо не стой!" е хубава българска поговорка, но не е необходимо сляпо да бъде следвана, защото понякога води до сериозни негативи!

Сега склонни ли сте да заявите ясно кои сте и защо го направихте, и да поднесете извинение като нормални хора, или прекалено много искат харманлийци от вас?!?

   

Кого да обвиняваме, на кого да се сърдим?

Краят на сагата за водопречиствателната станция за питейна вода, въпреки всичко се вижда. По-рано или по-късно, след двадесет и кусур години чакане, тя ще бъде пусната в експлоатация. Готова и изпробвана, само с едно натискане на копчето и... ще заработи.

Да, ама не, както казваше Петко Бочаров! Областното ръководство на "ВиК Хасково", под чиято шапка е клона му в града ни, шикалкави с приемането на обекта. Такова било и отношението му кък приемането на готовата пречиствателна станция за битови отпадни води в Хасково.
Явно господата от монополната фирма не бързат! Причината навярно е в заложените за годината финансово-икономически показатели или?.. Теслата трябва да я очакваме след Нова година. Цената навярно ще е не по-малко от 3 лв. за кубик. Яка ни душа!

Връщайки се назад в годините, до харизването на общинската помпена станция, водопроводната мрежа и каналите за отпадни води на "ВиК Хасково" по времето на управлението на Атанас Бързев, харманлийци плащахме по около 40 ст. За кубик вода. Тогава с решение на ОбС, номер 923 от 18.06.1998 г., от участвалите в заседанието 26 общински съветника, с гласа си „за“ 24 от тях предадоха интересите - както лично своите и на семействата си, така и тези на гражданите на общината. От тогава до сега монополистът "ВиК Хасково" е завишил 6-кратно цената на кубик вода. Взетото тогава, слънчасало решение от слънчасали съветници и вносители на предложението е меко казано престъпно. И като за награда, мнозина от тези, които без да мислят за апоследствията глазуваха „за“, продължават да дремят на заседателните банки в ОбС, кой по 3, кой по 4 мандата. Не е луд този, който изяжда баницата, луд е този, който му я дава.

След очакваното драстично повишение на цената на водата, мнозина с носталгия и горчивина ще си спомнят за ония времена, когато бяха подканяни с мегафон да излязат и затворят шосето в знак на гражданско неподчинение, но както е казано - „Късно е, либе, за китка!“

   
Ради Белянов
представя:
 • 1
 • 2
 • 3
хостинг и домейни

редакционно мнение

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Мобилна версия на сайта

Мобилен harmanli-bg.com

Както обикновенно "Информационният портал на Харманли и региона" е с една крачка пред другите. Това което ние правим, скоро ще бъде нескопосано копирано от другите.

Вижте версията на сайта оптимизирана за изглед от мобилни телефони! Светкавично зареждане, без излишен трафик и тежки изображения. Всички статии и коментари. На една ръка разстояние! Възползвайте се! Посетети ни на адрес:

m.harmanli-bg.com

Важни телефони в Харманли!

За проблеми, нередности и нарушения по чистотата, екологията и уличното осветление, гражданите могат да звънят на:

 • Дейност "Чистота" - 0373 / 88552, Хр. Любомиров - 088 8134988
 • Фирма "Титан" - 0373 / 88929
 • еколог на общината - 0373 / 82015 втр. 153
 • улично осветление - 0373 / 82015 втр. 141

 

Последни коментари

Най-одумваното напоследък:

Най-четеното напоследък:

Вход в системата

雪茄网购| 哈瓦那雪茄| 雪茄价格| 雪茄烟网购| 雪茄专卖店| 雪茄怎么抽| 雪茄吧| 陈年雪茄| 大卫杜夫雪茄| 保利华雪茄| 古巴雪茄品牌| 古巴雪茄多少钱一只| 古巴雪茄专卖网| 烟斗烟丝| 小雪茄| 金特罗雪茄| 帕特加斯d4 | 蒙特雪茄| 罗密欧朱丽叶雪茄| 网上哪里可以买雪茄| 限量版雪茄| 雪茄专卖网| 雪茄哪里买| 买雪茄去哪个网站| 推荐一个卖雪茄的网站| 古巴雪茄价格| 雪茄海淘| 帕拉森雪茄|

噴畫| banner| banner 價錢| Backdrop| Backdrop 價錢| 易拉架| 易拉架 價錢| 橫額| 印刷| 橫額印刷| 印刷 報價| 貼紙| 貼紙印刷| 宣傳單張| 宣傳單張印刷| 展覽攤位| 書刊 印刷| Bannershop| Ebanner| Eprint| 印刷公司| 海報| 攤位| pvc板| 易拉架設計| 海報印刷| 展板| 禮封| 易拉架尺寸| foamboard| hk print| hong kong printing| Printing| 喜帖| 過膠| 信封| backdrop| print100| 咭片皇| 印館|

邮件营销| Email Marketing 電郵推廣| edm营销| edm| 营销软件| 推广软件| 邮件群发软件| Mailchimp| Hubspot| Sendinblue| ActiveCampaign| Aweber| Mailchimp| benchmark| SMS|

wms| vending machine| barcode scanner| QR code scanner| SME IT| it solution| rfid tag| rfid| rfid reader| it outsourcing| POS label| IRLS| IT Support| system integration| software development| inventory management system| label printing| digital labelling| barcode label| Self Service Kiosk| Kiosk| Voice Picking| POS scanner| POS printer| System Integrator| printing labels| Denso| inventory management| warehouse management| Business service| vending| mobile app development| terminal handheld| printer hong kong| | thermal printer| thermal label printer| mdm| mobile solutions| mdm solutions| mobile device management|

Tomtop| Online Einkaufen| Zeblaze| XT175| xiaomi m365| xiaomi Roborock S50| Roborock S50| Wltoys| VISUO XS812| Viltrox EF-M2| Vernee T3 Pro| Ulefone Power 5| Tronxy X5S| SONOFF| SJCAM SJ8 PRO| Rowin WS-20| MXQ PRO| MJX Bugs 5W| lixada| LEMFO LEM8| lemfo lem4 pro| LEMFO| koogeek| kkmoon| JJPRO X5| hubsan h501s x4| hubsan h501s| Hubsan| hohem isteady pro| goolrc| Feiyu| Feiyu Tech G6| Ender 3| Creality Ender 3| Bugs 5W| anet a8 3d printer review| Anet| Anet A4| Anet A6| Anet A8| andoer| ammoon| amazfit bip|

electric bike| e bike| electric bicycle| electric bikes for adults| electric tricycle| electric trike| folding electric bike| mid drive electric bike| electric fat bike| fat tire electric bike| best electric bike|

地產代理| Hong Kong Office Rental| 租辦公室| office for lease| office leasing| 物業投資| office building| Commercial Building| Grade A Office| 寫字樓| 商業大廈| 甲級寫字樓| 頂手| 租寫字樓| Rent Office| 地產新聞| office for sale|

太古廣場| 海富中心| 中港城| 統一中心| 瑞安中心| 力寶中心| 信德中心| 新港中心| 中環中心| 合和中心| 康宏廣場| 星光行| 鷹君中心| 遠東金融中心| 港晶中心| 無限極廣場| 光大中心| 中遠大廈| 海港中心| 新世界大廈| 永安中心| 南洋中心| 永安集團大廈| 華潤大廈| 永安廣場| 朗豪坊| 時代廣場| 新世紀廣場| 太古城中心| 希慎廣場| 交易廣場| 創紀之城| 港威大廈| 企業廣場| 新文華中心| 置地廣場| 怡和大廈| 世貿中心| 太子大廈| 中信大廈| 禮頓中心| 中銀大廈| 銅鑼灣廣場| 環球大廈| 海濱廣場| 新鴻基中心| 萬宜大廈| Tower 535| 高銀金融國際中心| 海濱匯| 皇后大道中9號| 國際金融中心| 半島中心| 利園三期| 天文臺道8號| 信和廣場| 娛樂行| 南豐大廈| 帝國中心| 中環廣場| 美國銀行中心| 尖沙咀中心| 新東海商業中心| Chater House| Nexxus Building| One Island East| 中匯大廈| Fairmont House| 華懋廣場| 中建大廈| 北京道1號| 胡忠大廈| Central Plaza| The Centrium| LHT Tower| China Building| AIA Central| Crawford House| Exchange Tower| AIA Tower| World Wide House| One Kowloon| The Gateway | One Island South| Jardine House| Millennium City | Exchange Square| Times Square | Pacific Place| Admiralty Centre| United Centre| Lippo Centre| Shun Tak Centre| Silvercord| The Center| Mira Place| Ocean Centre| Cosco Tower| Harcourt House| Cheung Kong Center|

private school hong kong| English primary school Hong Kong| primary education| top schools in Hong Kong| best international schools hong kong| best primary schools in hong kong| school day| boarding school Hong Kong|